Talajmechanika

Az építkezés a talaj megismerésével kezdődik. Számtalan későbbi kiadástól és bosszúságtól szabadulhat meg, ha a tervezést az altalaj teherbírási paramétereinek az ismeretében kezdi el. Továbbá az önkormányzatoknál működő építésügyi hatóságok is elrendelhetik a talajmechanikai szakvélemény elkészítettését.

Sajnos munkánk során gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy az építkezők a talaj adottságait - az építkezést megelőzően - figyelmen kívül hagyják. A megrongálódott épületeket jóval költségesebb és munkaigényesebb utólag helyreállítani. A helyreállítás költségei az épület értékének akár 15-20%-át is kiteheti.

A beruházás paramétereinek ismeretében elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és elkészítjük a talajmechanikai szakvéleményt. A vizsgálatok elvégzése, feldolgozása és kiértékelése után, a feltárt területhez igazodó, legkisebb költségvonzatú alapozási eljárásokat javasoljuk (igénybevételi adatok ismeretében méretezést adunk).

Talajvizsgálati módszereink:

- könnyű verőszondázás

- nehéz verőszondázás

- kis átmérőjű fúrások

- talajvíz mintavétel

Épületeken keletkezett, süllyedésre visszavezethető károk feltérképezésekor kutató árkokat készítünk, amelyben vizsgáljuk a talaj szerkezetét, teherbírását, és az épület alatt elhelyezkedő alap milyenségét és méreteit.

Ha telekvásárlás előtt áll és jól szeretne dönteni, ha már rendelkezik telekkel és építene, vagy meglévő épületet bővítene, keressen meg minket és ALAPOZZON RÁNK.

Eszköz állományunk között szerepel, több könnyű verőszonda, komplex dinamikus szonda, kisátmérőjű fúróberendezések, geodéziai felszerelések, talajvíz mintavevő.

2005. évi tervezett beruházások: statikus szonda; lánctalpas, önjáró komplex szonda és fúró; nagyátmérőjű gépi fúró.

Altalaj eredetű épület károk

Hazánkban az épületek és építmények altalaját az esetek többségében csak akkor vizsgálják, ha azt az illetékes építésügyi hatóságok kötelezően előírják.

Az épületen megjelenő repedések döntő többsége az alapozás hiányosságaira, indirekt módon a talaj ismeretének a hiányára utal.

Amennyiben Ön is ezzel a problémával szembesült, statikai szakvéleményünkben javaslatot teszünk Önnek a legmegfelelőbb helyreállítási módra (utólagos aláalapozás, vízelvezetés, tartószerkezeti megoldások, stb.)

Vállaljuk továbbá igazságügyi szakértői vélemények készítését is.

vissza >>